Vali Bey neden sessiz?

Vali Bey neden sessiz? Vali Bey neden sessiz?
A- A+

Yuva Köyü’nde 148 kişinin zehirlenmesi, 1 kişinin de hayatını kaybetmesiyle sonuçlanan zehirlenme vakasının üzerinden 6 ay geçmesine karşılık, resmi kaynaklardan net bir açıklama yapılmıyor. Alınan su numunelerinde olumsuz bir duruma rastlanmamasına karşılık zehirlenmenin ısrarla sudan kaynaklandığı yönünde yapılan haberler kafa karıştırırken, vakaların en ağır yaşandığı Çaydurt Mahallesindeki bazı evlerin bahçe sulaması için dereden kaçak hat çektikleri iddiası da gündeme geldi.

CNN Türk muhabiri Ceylan Sever’in önceki gün haber yaptığı zehirlenme vakası ile ilgili köy muhtarı ve Bolu İl Özel İdaresi’ne soruşturma izni verildi iddiası sonrası Yuva Köyü yeniden gündeme gelirken, resmi kaynakların sessizliği, yeni yeni iddiaların gündeme gelmesine neden oluyor.

CNN TÜRK, sudan kaynaklı dedi

CNN TÜRK ekibinden Ceylan Sever’in haberine göre; Yuva Köyü’nde zehirlenmelerin sebebinin belirlenmesi için başlatılan soruşturma genişletildi. Bolu Yuva Köyü Çaydurt Mahallesinde 10 Temmuz’dan itibaren arka arkaya zehirlenme vakaları yaşanmıştı. Zehirlenmeler arttıkça sudan kaynaklı olduğu ortaya çıktı. Bir kişi hayatını kaybederken 148 kişi de zehirlendi.

Savcı koordinesinde yürütülen soruşturmada, köyün su kaynağı ve evlerde kullanılan sulardan İl Sağlık Müdürlüğü ekiplerinin aldığı numunelerin sonuçları soruşturma dosyasına eklendi. Zehirlenme vakalarıyla ilgili Bolu İl Özel İdaresi ve köy muhtarının da ihmalinin olup olmadığı araştırılacak.

3. İdari Dava Dairesi dosyada, içme suyu şebekesi, depoları ile tesisatların yapım bakım, onarım, temizlik, klorlama vb. işlemlerinde İl Özel İdaresi görevlileri ile köy muhtarının kusurlarının bulunduğu iddialarına yer verdi.

Hastane raporları da soruşturma dosyasına eklendi. Bölge İdare Mahkemesi, olayda ön inceleme kapsamında alınan 11 Ağustos 2022 tarihli bilirkişi raporu ve tüm dosya ile birlikte değerlendirileceğini belirtti.

Muhtarın sorumluluğunun yanında denetim görevini eksik olarak yerine getiren İl Özel İdaresi personeli hakkında da Cumhuriyet Başsavcılığı'nca soruşturma yapılmasını gerektirecek nitelikte belge ve bilgi bulunduğu belirtilerek, ‘İl Özel İdaresi sorumlularına ‘soruşturma izni verilmemesi hukuka uygun değildir’ dendi.

Resmi bir açıklama yok

CNN Türk ekibi zehirlenme vakasının sudan kaynaklandığı yönünde haber yaparken, Bolu kamuoyu da zehirlenmenin sudan kaynaklandığı bilgisine hakim.

Olay sonrası açıklama yaparak konunun takipleri altında olduğunu söyleyen Bolu Valisi Erkan Kılıç’tan ise 6 aydır resmi bir açıklama gelmedi. Köy içe suyu deposundan alınan çok sayıda numunenin tahlil sonuçlarının temiz çıktığı iddia edilirken, resmi bir ağızdan açıklanmadığı için tüm söylentiler dedikodudan öteye gitmiyor.

Bahçeler dere suyu ile mi sulandı?

Zehirlenme vakasının ağırlıklı olarak sudan kaynakladığı yönünde yapılan söylemler nedeniyle kamuoyu dikkatini içme suyu üzerinde yoğunlaştırırken, ortaya yeni bir iddia daha atıldı.

Zehirlenme vakalarını en ağır şekilde geçiren Yuva Köyü’nün Çaydurt Mahallesinde yaşayan bazı evlerin, bahçelerini sulamak için hemen mahallenin yanında bulunan dereden, kaçak su hattı çektikleri iddia edildi.

Bu iddia sonrası da; Çimento Fabrikası, Tavuk Kesimhane Fabrikaları, Organize Sanayideki fabrikalar başta olmak üzere Çaydurt bölgesindeki yoğunlukta bulunan sanayi tesislerinin yükünü çeken araçlar gündeme geldi. Sanayi tesislerinin nakliyesini yapan araçların, yüklerini boşalttıktan sonra Çaydurt Deresinde araçlarını ve kasalarını yıkama ihtimali yüksek olduğundan, buraya karışacak kimyasal atıkların bu zehirlenme olayında ne kadar etkili olup olmadığı ise, yine resmi bir açıklama yapılmadığı için bilinmiyor.

Yorum yazın

Yorum yazmalısınız
İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Manşet haberler